Grēmas ir ārkārtīgi nepatīkama parādība, kas ikdienā skar daudzus cilvēkus.
Grēmas, ko dēvē arī par skābes refluksu, ir dedzināšana aiz krūšu kaula, kas rodas, kuņģa skābei ieplūstot barības vadā virzienā uz augšu (rīkli).
Kādas sajūtas rada grēmas? Grēmu simptomi var būt no dedzināšanas aiz krūšu kaula līdz skābai garšai rīklē, kam par iemeslu var būt pārtikas produkti, ko lietojam ikdienā.
Šie ir daži no visbiežāk sastopamajiem pārtikas produktiem, kas var izraisīt grēmas, un ēdieni, ar kuriem jūs varētu mēģināt tos aizstāt, ja domājat, ka tie varētu izraisīt grēmas.
Grēmu izraisītājs: Pikants ēdiens
Aizstāšana: Daudziem no mums pikanti ēdieni ir diezgan populāra izvēle ikdienā, taču, ja Jums ir grēmas, tie var radīt problēmas.
Daudzi no mums pēc pikantas maltītes izjūt siltuma sajūtu, ko izraisa ēdienam pievienotās garšvielas, kā piemēram, karijs, kajennas pipari, muskatrieksts un kanēlis, lai gan nav nekāda nepieciešamība tos pievienot.
Mēģiniet aizstāt pikantās garšvielas ar tādiem garšaugiem kā baziliks, oregano, timiāns un ingvers, kas neizraisa grēmas un ēdienu bagātina ar lielisku garšu.
Grēmu izraisītājs: Citrusaugļi un sulas
Aizstāšana: Arī citrusaugļi un sulas ir vieni no biežākajiem grēmu cēloņiem.
Citroni, apelsīni un tomāti ir ļoti skābi, savukārt, daudzi bezalkoholiskie dzērieni satur arī citronskābi, kas tiem piešķir skābu garšu.
Skābo dzērienu aizstāšana ar tīru ūdeni vai ļoti atšķaidītu biezsulu var palīdzēt izvairīties no grēmām.
Citrusaugļus ieteicams aizstāt ar augļiem un ogām, kam ir mazāks skābes sastāvs, piemēram, āboli, bumbieri, banāni.
Grēmu izraisītājs: Ķiploki un sīpoli
Aizstāšana: Daudzi gardēži nespēj iedomāties gatavošanu bez ķiplokiem vai sīpoliem, taču, par laimi, jums no tiem nav pavisam jāatsakās.
Šobrīd plašā izvēlē ir pieejami gan ķiploku, gan sīpolu dehidrēti produkti, kas nodrošina līdzvērtīgu garšu, kāda ir svaigiem, un tie nesatur skābi, kas var būt grēmu cēlonis.
Grēmu izraisītājs: Cepti ēdieni
Aizstāšana: Cepti ēdieni bieži izraisa grēmas. Par laimi, ceptus ēdienus uzturā var viegli aizstāt.
Ir daudz vienkāršu un veselīgāku ēdiena pagatavošanas veidu – cepšana krāsnī, grilēšana, sautēšana vai grauzdēšana retāk izraisa grēmas, tāpēc nākamreiz, pirms meklēsiet pannu, padomājiet par citiem ēdiena pagatavošanas veidiem.
Ēdieni ar augstu tauku saturu var palēnināt kuņģa iztukšošanos, palielinot grēmu (skābes refluksa) iespējamību. Tā vietā varat baudīt ēdienus, kas ir cepti krāsnī, grilēti, sautēti vai grauzdēti.
Gadījumā, ja rodas grēmas, Rennie® var jums palīdzēt. Rennie® ir ātras iedarbības līdzeklis grēmu un gremošanas traucējumu atvieglošanai. Kad rodas grēmas, Rennie® ātri iedarbojas, lai mazinātu nepatīkamos simptomus.
Rennie® tabletes satur divus antacīdus (kalcija karbonātu un magnija karbonātu), kas neitralizē kuņģa skābi, pārvēršot to ūdenī un šķīstošos sāļos, kas palīdz saglabāt jūsu vēderu mierīgu.